Att hoppa upp/av från rätt sida

Något som jag har sett några gånger, bland annat på SSO's facebook sida, är att folk vill att ryttaren ska hoppa upp och av hästen på "rätt" sida, något som jag personligen tycker känns väldigt märkligt.
 
Anledningen till att man hoppar upp och av på vänster sida av hästen är spår från den militära ridningen. Det är nämligen så att man förr hade svärdet/sabeln/värjan på ryttarens vänstra sida, det gjorde det alltså svårare för ryttarna att svänga över det vänstra benet över hästryggen, mycket på grund av tyngden från vapnet. En annan anledning var att det kunde vara hundratals soldater som skulle hoppa upp eller av på en begränsad yta, då underlättade det för alla om man hoppade upp och av från samma sida, så att inte flertalet ryttare trängdes mellan sina hästar. 
 
Idag har vi egentligen inte anledning till att följa de gamla reglerna från militären, det är snarare så att det är bra om vi försöker att variera vilken sida vi hoppar upp och av från, helt enkelt på grund av att det är skonsammare för hästen.
 
Om jag skulle få ändra något med avsittningen i spelet är det att även det sker från båda sidor, och inte alltid åt  höger!
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:RSS 2.0